Finland - de tusen sjøers land

Finland

Inneklemt mellom de tidligere stormaktene Sverige og Russland har Finland gjentatte ganger opp gjennom historiens løp byttet nasjonstilhørighet. Mange livskraftige påminnelser fins fortsatt fra denne tiden. Skilt skrives ofte på svensk, og finsk. I Helsinki har mellom 6 og 7 prosent av befolkningen svensk som morsmål og svensk er fortsatt et obligatorisk fag i skolen. Onde tunger skal ha det til at det er verdens mest privilegerte minoritet som bor i Helsinki.

Finland var lenge et fattig jordbruksland, og spiser du tradisjonell finsk mat innser du at det er mat for folk som er vant med lange dager på åkeren. Grøt, poteter, rugbrød og fisk eller vilt er mat som har gitt finlenderne den sisu (utholdenhet) som de er så kjent for.

Åkerens traktorhjul har i dag blitt erstattet av summende Nokiatelefoner i det moderne Helsinki, og Finland har de siste årene gjentatte ganger havnet i toppskiktet på listen over verdens dyreste land.

I Finland er det 187 888 innsjøer, 179 584 øyer og nesten uendelig med trær. Men det fins også andre ting som det er enda mer av, sauna. Saunaen finner du så godt som i alle hjem. Sauna er et av de svært få ord i det finske språket som har spredd seg internasjonalt. I Finland har man regnet ut at det fins rundt to millioner saunaer (!). Regner man på den totale folkemengden på drøy fem millioner mennesker innebærer det at det går 0,4 saunaer per innbygger. Å få sitte i sin sauna på hytta og drikke øl og spise pølse er unektelig noe som våre naboer i øst setter høyt
Header
Subject
Body
Footer