Nederland - vindmøller, sykkelveier og mengder av tulipaner

Holland

Når folk prater om tett befolkede områder på kloden, nevner de ofte Bangladesh, India, Kina og andre relativt fattige land. Glem dem! Med unntak av Singapore og noen andre bystater er det Nederland som er verdens tettest befolkede land. Landet har liksom vært helt stort nok. Derfor har man ekspandert ut i havet. Ved bruk av kunstige diker (dijken) har man tørrlagt havbunnen, og attpå til fått noen av de mest produktive jordbruksarealene man kan tenke seg med på kjøpet.

Nederland blir aldri høyere enn 50 meter over havet, og store deler ligger under havnivået. I veksthusene gror det i rekordfart, og landet forsyner verden med tulipaner og andre skårne blomster. I Nederland beiter kyrne seg feite, og forsyner verden med edamer- og gaudaost.

Nederland er urbant. En såkalt "skog" er en klynge trær, med gangstier i brostein og skilt som viser retningen. Nederland er kosmopolitisk, rikt og verdensvant. I hundrevis av år har handelen alltid kommet først - ikke jorden eller jakten. Dette har skapt et åpent og liberalt samfunn der ulikheter blir tolerert og respektert.

Nederlandene ble revet mellom den tyske keiseren og den spanske kongen gjennom flere hundre år. Et resultat av dette er at halvparten av dagens nederlendere er protestanter og kalvinister, mens den andre halvparten er katolikker. Også samfunnet, partiene og interesseorganisasjonene er på mange måter delt opp etter dette religiøse mønsteret.

Nederland er flatt og sykkelvennlig. Her er lange, ville sandstrender rammet inn av stråkledde sanddyner, mange godt museer (ikke minst med nederlandske renessansekunstnere), små, koselige, historiske byer som Delft, den Haag og Groningen og store, metropoler, som Amsterdam og Rotterdam.

Og når du er gått lei av Heineken (kanskje ikke så lett) og nederlandsk husmannskost (noe lettere), kan du hengi deg til mat, musikk og annen kultur fra de tidligere hollandske koloniene, slik som Nederlandsk India (nå Indonesia) og Nederlandsk Guyana (nå Surinam), som var restene etter det verdensomspennende Det Ostindiske Kompani.
Header
Subject
Body
Footer