Østerrike – landet med fantastisk skikjøring

Østerrike

For de fleste er Østerrike ikke et land, men "Alpene og de tilhørende skisteder". De fleste turister reiser direkte fra flyplassen til skibakken, men Østerrike er mer enn skikjøring og fantastiske fjellandskap. Her ligger det kulturbyer som Wien og Salzburg, kjent for historisk arkitektur, cafékultur og berømtheter som psykoanalysens far Freud og kunstneren Klimt. Østerrike har også godt bevarte middelalderbyer, klostre og vakre strekninger og skogsområder langs hovedpulsåren i Mellom-Europa, elven Donau. Så Østerrike har så visst mer å tilby enn løyper og afterski.

Østerrikernes situasjon kan på en måte sammenlignes med Storbritannia, med nostalgi overfor imperiene i forrige århundre, hvor de hersket over landområder mange ganger større enn moderlandet. De habsburgerske keiserne tronet over Det tyskromerske riket fra og med 1400-tallet. Det habsburgerske riket (Østerrike-Ungarn) gikk først i oppløsning som følge av tapet i 1. verdenskrig. Inntil da hadde Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og store deler av Jugoslavia, Polen, Romania og Ukraina vært del av denne gamle supermakten. Det moderne Østerrike ble til etter 1918, med et kort mellomspill av en union med Hitlers Tyskland under 2. verdenskrig og en lengre okkupasjon av allierte tropper etter krigen.

Dagens Østerrike er en nøytral stat og EU-medlem. Etter valgene i år 2000, da høyreekstremisten Jörg Haiders parti ble med i en samlingsregjering, ble Østerrike utsatt for sterkt politisk press fra resten av EU. Samtidig som Østerrike er et av verdens mest moderne land, er det mye av det tradisjonelle som henger igjen. Man er veldig glad i "gemütlichkeit" et ord som kommer nært opp til det norske ordet "koselig".
Header
Subject
Body
Footer