Billige flybilletter til Kuala Lumpur

Tsjekkia – øl, surkål og renessanseslott i overflod

Tsjekkia

Tsjekkias historie er full av store omveltninger. Den siste inntraff i 1993 da det daværende Tsjekkoslovakia på fredelig vis ble enig om å dele seg opp i statene Tsjekkia og Slovakia. Berlinmuren hadde falt fire år tidligere, i 1989, og i Tsjekkoslovakia falt kommunistregimet i den såkalte Fløyelsrevolusjonen. I 1968 marsjerte sovjetrussiske styrker inn i Tsjekkoslovakia og satte effektivt stopper for den demokratiseringsprosessen som den gangen var i emning i landet.

Til tross for, eller kanskje takket være, alle disse omveltningene er Tsjekkia i dag det landet i den tidligere Østblokken som har klart seg best gjennom omstillingen til markedsøkonomien". Tsjekkia har store historiske og arkitektoniske skatter og mange gotiske kirker, renessanseslott og palasser fra barokken.

Det tsjekkiske landskapet landlig og fredfullt. Lavlandet Mähren er relativt flatt, er er derfor et populært sted for syklister. I Böhmen er naturen mange steder mer dramatisk. De vakre, værbitte sandsteinsklippene i Nord- og Øst-Tsjekkia er et naturlig mål for den som reiser rundt i regionen.

Tsjekkerne er et øldrikkende folk som i gjennomsnitt heller i seg 160 liter øl per person per år. Det kan ha sin forklaring i at pilsnerølet ble funnet opp nettopp i Böhmen og at det tsjekkiske ølet, etter manges mening, er det beste i verden. Tsjekkisk øl er kultur, og det skal tappes med følelse og drikkes på stedet. Mens det tsjekkiske ølet er viden kjent, er det stillere omkring det tsjekkiske kjøkkenet, som for det meste er bygd opp omkring tradisjonelle kjøtt- og pølseretter. Ved siden av serveres det poteter og knödel. Hvis du vil prøve en typisk, tsjekkisk rett, bestill fleskekjøtt med knödel og surkål.
Header
Subject
Body
Footer