Tyrkia – landet som knytter Europa og Asia sammen

Tyrkia

Tyrkia er mer enn dobbelt så stort som Norge men rommer så mange forskjellige kulturer og naturtyper at landet nærmest føles som et eget, lite kontinent. Fremtid og historie blander seg på denne fjellrike landmassen som binder sammen Europa og Asia.

Istanbul er Orientens svar på New York, med kontraster som teknoklubber og muslimsk fundamentalisme og en historie som går over årtusener. Turiststedene på sørkysten er også moderne. Det anatoliske innlandet er derimot som en reise inn i fortiden. Lengst mot øst er naturen sentralasiatisk med vidstrakte gressletter, snøkledte vulkaner og saltsjøer.

Ved den østre Svartehavskysten stiger Kaçkarfjellene opp fra dryppende skråninger med teplantasjer og rododendron. Høysletten rundt Konya er bare et kort mellomspill før de forrevne Tarusfjellene braker ned mot Middelhavet. Naturen langs Egeerhavskysten er myk og velgjørende for oliven og sitrus. Flere av turiststedene hviler på kulissene av ruiner fra Antikken. Troja, Çatal Höyük og Efesos ligger alle på tyrkisk jord.

Profeten Abraham, Homer og apostelen Paulus er født her. Likevel har landet en kort historie. Atatürk bygde det moderne Tyrkia ut fra ruinene til Det osmanske riket i 1929. Målet for det nye Tyrkia var et sterkt og moderne land, og veien dit var blod og svette.

Begge de to store minoritetsgruppene i landet, armenere og kurdere, har stått bak blodige opprør, og Tyrkia har fått sterk kritikk fra blant annet Amnesty for brudd på menneskerettighetene. Likevel gir de tyrkiske ambisjonene om å bli medlem i EU et visst håp for en mer demokratisk utvikling. Til tross for en tidvis tragisk historie, er Tyrkia nemlig et ytterst vennlig og gjestfritt land.

Det tyrkiske kjøkkenet blir regnet blant de beste i verden verdens beste. Blant spesialitetene finner man Iskender kebab med yoghurt og tomatsaus, i tillegg til köfte (orientalske kjøttkaker) og pide (tyrkisk pizza).
Header
Subject
Body
Footer