Ungarn – landet midt i Europa

Ungarn

Fra å ha vært et vanskelig tilgjengelig kommunistland i den tidligere Østblokken, er Ungarn i dag et av de mest populære, nye reisemålene i Europa. Det er selvsagt Budapest som lokker mest, men også distriktene har mye å by på.

Bil er et utmerket transportmiddel i Ungarn. Avstandene er små og veinettet er godt utbygd. Det er enkelt å komme seg til de billedskjønne småstedene langs grensen til Østerrike, og kulturbyen Pécs ved foten av Mecsekfjellet i Sør-Ungarn, strendene langs Balatonsjøen, nasjonalparkene i det store lavlandet mellom Donau og Tisza og fjellene i Nord-Ungarn, med vindistrikt og dryppsteinsgrotter.

I en ekte nybyggerstil er det blitt åpnet nye hoteller og campingplasser over hele landet samtidig som det stadig dukker opp nye feriesteder. Turismen er viktig for Ungarn. Folk er imøtekommende og gjestfrie, selv om det kan oppstå språkproblemer ute på landsbygda. Her kommer man ofte lenger med tysk enn med engelsk.

Da Ungarn, som det første landet i Østblokken, åpnet grensene sine mot vest, hadde befolkningen allerede demonstrert vilje til frihet og åpenhet lenge. Derfor gled den vestlige livsstilen raskt inn i det ungarske hverdagslivet, særlig i Budapest. Det ble etablert private bedrifter overalt og i alle størrelser rundt omkring i landet. Men tilpasning tar tid. Tilbakeslag og arbeidsløshet var uunngåelige på veien til demokrati og markedsøkonomi. En stor del av befolkningen er nok blitt skuffet med tanke på inflasjonen og de stigende prisene. Det er verst for den eldre generasjonen. Men det går stadig bedre i Ungarn, og det er få som i dag tviler på at Ungarn skal klare å integrere seg i Vesten.
Header
Subject
Body
Footer