San Fransisco – melkehvit tåke, frodige vingårder og solbrente åser

San Francisco

Hvis du blander Europa med USA og gammelt med nytt, så begynner det å vokse frem et bilde av San Francisco. Legg så til databransjen i Silicon Valley, de velkjente vingårdene i Napa Valley, hippiekultur og en stor homsebydel, så blir bildet av byen klarere.

San Francisco er den snille storbyen med småbykarakter. Byen ligger på en halvøy med iskaldt hav rundt seg, et hav som ikke blir varmet av Golfstrømmen. Dette gir byen et noe uvanlig klima til å være i California. Somrene kan bli varme som en sørnorsk høysommer, mens resten av året har noe lignende norsk septembervær. Forskjellen er tåken, som med jevne mellomrom innhyller halvøya.

På 1980-tallet ble deler av byen rammet hardt av AIDS-epidemien. Svaret ble en folkebevegelse med stort engasjement, som i dag er forbildet for mye av HIV-arbeidet over resten av verden.

Store deler av San Francisco er dramatisk bratt. Alle bilene blir parkert med dekkene svingt inn mot fortauskanten, og det gjelder å ikke glemme håndbremsen. Opp de bratte bakkene går de gamle trikkene, som sammen med Golden Gate broen er blitt varemerkene til byen. Andre deler av byen er mye slakere og mer velegnet for fotturer.

Golden Gate Park, som ikke ligger i nærheten av broen, har en samling blomster og trær fra hele verden, og hele parken dufter av eukalyptus. Her ligger museene på rekke og rad, og de herreløse kattene i byen samler seg i den ene enden av parken, hvor de blir matet og får veterinærtjenester fra snille dyrevenner.
Header
Subject
Body
Footer